In Vlaanderen zijn de laatste twee maanden aangebroken waarin voldaan kan worden aan de verplichting voor het EPC Gemeenschappelijke Delen. Deze regeling is van essentieel belang om de energie-efficiëntie van appartementsgebouwen te verbeteren. Het EPC voor Gemeenschappelijke Delen biedt inzicht in de energieprestaties van de gemeenschappelijke delen en collectieve installaties binnen een appartementsgebouw.
In deze blogpost zullen we de belangrijkste aspecten van deze regelgeving uiteenzetten, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat het EPC voor Gemeenschappelijke Delen inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
1. Wat is het EPC voor Gemeenschappelijke Delen?
Het EPC voor Gemeenschappelijke Delen is een document dat de energie-efficiëntie van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw beoordeelt. Deze gemeenschappelijke delen omvatten vloeren, muren, daken en collectieve installaties zoals verwarmingssystemen. Het EPC biedt niet alleen inzicht in de huidige energieprestaties, maar bevat ook aanbevelingen om deze te verbeteren.
2. Wie Moet Een EPC voor Gemeenschappelijke Delen Hebben?
De regelgeving geldt voor alle appartementsgebouwen in Vlaanderen, ongeacht of ze te koop of te huur zijn. Zowel gebouwen met één eigenaar als gebouwen met meerdere eigenaars vallen onder deze verplichting. De criteria zijn als volgt:
- Een appartementsgebouw moet minstens uit twee residentiële gebouweenheden bestaan.
- Het EPC is niet beperkt tot gebouwen met enkel trappenhallen; het geldt voor alle gemeenschappelijke delen.
- Zowel gebouwen met één eigenaar als met meerdere eigenaars zijn verplicht om een EPC voor de gemeenschappelijke delen te hebben.
3. Doel van het EPC voor Gemeenschappelijke Delen
Het EPC voor Gemeenschappelijke Delen heeft meerdere doelen:
- Het verschaft de eigenaren inzicht in de energetische prestaties van de gemeenschappelijke delen en hoe deze kunnen worden verbeterd.
- De informatie uit het EPC voor Gemeenschappelijke Delen wordt automatisch gebruikt bij de opmaak van de EPC's voor de individuele eenheden in het gebouw.
- Het EPC voor Gemeenschappelijke Delen heeft directe invloed op de kwaliteit en het energielabel van de EPC's van de individuele eenheden in het gebouw.
4. Wanneer Moet Het EPC voor Gemeenschappelijke Delen Aanwezig Zijn?
De verplichte aanwezigheid van het EPC voor Gemeenschappelijke Delen is afhankelijk van het aantal eenheden in het gebouw. Hier zijn de deadlines:
- Voor gebouwen met 15 of meer eenheden: verplicht sinds 1 januari 2022.
- Voor gebouwen met 5 tot 14 eenheden: verplicht sinds 1 januari 2023.
- Voor gebouwen met 2 tot 4 residentiële eenheden: verplicht vanaf 1 januari 2024.
Vanaf 1 januari 2024 moeten dus alle appartementsgebouwen beschikken over een EPC Gemeenschappelijke Delen.
5. Wie Mag Het EPC voor Gemeenschappelijke Delen Opstellen?
Het EPC voor Gemeenschappelijke Delen moet worden opgesteld door een erkende Energiedeskundige van type A.
DMCO heeft deze kennis en ervaring om de vereiste beoordeling uit te voeren.
6. Kosten van het EPC voor Gemeenschappelijke Delen
De kosten voor het opstellen van een EPC kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het gebouw en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige.
Aarzel niet om je offerte bij ons aan te vragen via onderstaande knop!
7. Update bij Energetische Renovaties
Het EPC voor Gemeenschappelijke Delen is maximaal 10 jaar geldig, maar vervalt als er een ingrijpende energetische renovatie plaatsvindt. Een renovatie wordt beschouwd als ingrijpend als minstens 15% van de gebouwschil wordt vervangen of geïsoleerd, als collectieve installaties worden vervangen of als een nieuw EPC wordt ingediend.
In Vlaanderen is het EPC voor Gemeenschappelijke Delen een essentieel instrument om de energie-efficiëntie van appartementsgebouwen te verbeteren en eigenaren bewust te maken van de energieprestaties van hun gebouwen. Het bevordert duurzaamheid en draagt bij aan een groenere toekomst. Als je meer wilt weten over deze regelgeving, kun je altijd terecht bij een erkende Energiedeskundige of de relevante autoriteiten.