Asbestattest

Wettelijke verplichtingen rond asbest

Sinds 2001 is het verboden om asbesthoudende materialen te gebruiken bij het plaatsen van nieuwbouwwoningen.

Sinds 23 november 2022 moet iedereen die een woning verkoopt die gebouwd werd voor 2001 beschikken over een asbestinventarisattest, ook wel asbestattest genoemd.

Tegen 2032 moet iedereen die eigenaar is van een toegankelijke constructie met risicobouwjaar (voor 2001) beschikken over een geldig asbestattest.

Asbestattest bij verkoop

Bij DMCO kan u terecht voor al uw asbestinventarisatieattesten, dit in de ruime regio rond Diest.

Heeft u dus een asbestinventarisatieattest nodig in onderstaande gemeenten, aarzel niet om ons te contacteren!

Vlaams Brabant: Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Bekkevoort, Kortenaken, Geetbets, Zoutleeuw, Glabbeek, Tielt-Winge, Aarschot, Begijnendijk, Tremelo, Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek, Boutersem, Tienen, Hoegaarden, Bierbeek, Leuven, Herent, Haacht, Keerbergen, Boortmeerbeek, Kortenberg, Bertem, Oud-Heverlee, Kampenhout, Steenokkerzeel, Machelen, Zaventem

Limburg: Tessenderlo, Beringen, Heusden-Zolder, Lummen, Halen, Herk-de-Stad, Hasselt, Zonhoven, Genk

Antwerpen: Meerhout, Laakdal, Herselt, Hulshout, Heist-op-den-Berg, Westerlo, Geel

Wat is asbest?

Asbest is een mineraal bevattend gesteente dat tot de silicaten behoort. Deze mineralen bevatten vezelbundels die niet alleen vuur- en waterbestendig, maar ook heel sterk (tot drie keer meer trekkracht dan staal) en slijtvast zijn. Hierdoor wordt dit gesteente al eeuwenlang gebruikt als materiaal in verschillende bewerkte vormen.

Vooral toepassingen in de bouw en brandwering waren tot de jaren '90 heel populair.

Omwille van de gezondheidsrisico's werd het gebruik van asbest sinds de jaren '80 stelselmatig afgebouwd. Wanneer asbestmaterialen in slechte of beschadigde toestand zijn, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Deze kunnen zo klein worden dat ze zelfs tot in de longblaasjes doordringen. Niet alleen veroorzaken ze hierdoor permanente schade aan de longen, ze zijn ook kankerverwekkend.

Sinds 2002 is er een totaalverbod op het gebruik van asbesthoudende materialen.

Asbest inventarisatie voor bedrijven

Bedrijven zijn volgens de codex 'Welzijn op het werk' verplicht om over een asbest inventaris te beschikken van gebouwen waar zij mensen te werk stellen.

DMCO ontzorgt bedrijfsleiders hier graag en neemt deze inventarisatie met plezier voor zijn rekening.

Contacteer ons voor meer info!