EPC niet-residentieel

Sinds 1 mei 2023 is een energieprestatiecertificaat verplicht bij elke notariële overdracht of verhuur van een niet-residentieel pand.

Dit EPC NR kan enkel opgemaakt worden door een energiedeskundige type D. Wij met DMCO helpen u hier dus graag bij verder!

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen groot en klein niet-residentieel.

Klein niet-residentieel: tot 500 m²

Eigenaars kunnen kiezen of ze een EPC laten opstellen door een energiedeskundige type A (kNR) of een energiedeskundige type D (NR).

Bent u benieuwd wat voor u het best is? Neem zeker contact met ons op!

Groot niet-residentieel: vanaf 500m²

Het EPC voor grote niet-residentiële gebouwen gaat anders te werk dan het EPC voor residentiële gebouwen.

De nadruk ligt niet meer enkel op de energieprestatie (energiezuinigheid) van een gebouw, maar focust ook op het aandeel hernieuwbare energie.

In dit EPC wordt er nagegaan in welke mate het gebouw koolstofneutraal is en dus zelfvoorzienend is op vlak van energie.

Hiertoe gaat de energiedeskundige type D niet alleen de gebouwschil gaan analyseren, maar ook alle technische installaties.

Daarbovenop komt ook dat de meterstanden voor het energieverbruik bij het begin opgenomen worden en vanaf dan ook jaarlijks opgemeten moeten worden door de energiedeskundige.

Er wordt dus niet gewoon een certificaat afgeleverd, maar de energiedeskundige volgt het traject verder op.

Dit is noodzakelijk aangezien er aan het attest een renovatieplicht hangt.

Deze houdt in dat er binnen de vijf jaar na de overdracht er een minimumlabel moet zijn waarbij er een minimumaandeel van 5% hernieuwbare energie aanwezig is.

Hiertoe stelt de energiedeskundige een renovatieadvies en traject op, op maat van het pand.

Twijfelt u of u een attest nodig heeft? Of wilt u graag meer informatie of een offerte? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.